Hashimoto tiroidit nasıl teşhis edilir ?

Otoimmun bir hastalık olduğu kabul edilen Hashimoto tiroidit, tiroid bezinin iltihabıdır. Tiroid bezi iltihaplandığında guatr adı verilen ve tiroid bezinin büyüdüğü bir durum ile karşılaşılır. Ayrıca Hashimoto tiroidit, tiroid bezinin T3 ve T4 hormon üretimini azaltan bir faktördür. Buna bağlı olarak da "hipotiroidi" adı verilen klinik tablo ortaya çıkar. Hashimoto tiroidit teşhisi de hem guatr hem de hipotiroidi belirtileri yanında yapılan kan tahlilleri ve doktorun yaptığı muayene ile konulabilir. 


Hashimoto tiroidit teşhisinde yapılan kan tahlilleri nelerdir ?


Serbest T4: Tiroid bezinin ürettiği hormonlardan olan T4, Hashimoto tiroidit hastalığında azalır. Bu hormonun düşük olması hipotiroidi durumunu doğrular ve Hashimoto tiroidit teşhisi konulmasını kolaylaştırır.    

Tiroid uyarıcı hormon (TSH): Hipofiz bezi tarafından salgılanan TSH, tiroid bezini uyararak T3 ve T4 hormonlarının yapımını uyarır. Tiroid bezi üretimi normal ise, kan dolaşımında TSH miktarı normal aralıkta bulunur.

Tiroid hormonlarındaki azalma veya artış durumlarında hipofizden salgılanan TSH miktarında da değişiklik meydana gelir. Tiroid hormonları azalırsa TSH salgılanması artarken, tiroid hormonları artarsa TSH miktarı azalır.

Hashimoto tiroidit teşhisinde kullanılan testlerden biri TSH testidir. Bu hastalıkta hipotirodi durumu olduğu için, hipofizden salgılanan TSH miktarında artış olur. Böylece tiroid bezi daha fazla uyarılarak tiroid hormonlarının üretimi artırılmaya çalışılır.

TSH testi ile kan dolaşımında bulunan TSH miktarının normal sınırlar içinde bulunup bulunmadığı anlaşılır. Eğer TSH miktarı yüksek bulunursa, hipotiroidi olduğu anlaşılır.


hashimato teşhisi

Anti Tiroglobulin (Anti T) ve Anti tiroperoksidaz (Anti TPO): Hashimoto tiroidit hastalığı bağışıklık sisteminin rol oynadığı tiroid bezi iltihabıdır.

Asıl görevi vücut hücrelerini yabancı hücrelerden korumak olan bağışıklık sistemi bilinmeyen nedenlerle kendi vücut hücrelerine saldırabilir. Bu durumda otoimmun hastalıklar meydana gelir.

Hashimoto tiroidit hastalığında bağışıklık sistemi hücreleri tiroid bezine saldırır. Anti T ve Anti M testleri tiroid bezi hücrelerine karşı olan antikorların varlığını tespit etmek için yapılır.

Bu testlerin yüksek çıkması Hashimoto tiroidit lehine yorumlanır.

Yukarıda yapılan testlerin yanında, kişinin muayene bulguları, hastalık belirtileri ve aile öyküsü bir arada değerlendirilerek teşhis konur.

Yorumlar

  1. anti tpo ve anti tiroglobulin yüksek çıkmasının ne gibi zararı var ve önlemek için ne yapmalıyız.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Erdal bey,
    Bu testler tiroid bezinde bir iltihaplanma olduğunu gösterir. Tiroid bezi iltihaplanması tiroid bezinin fonksiyonunu bozabilir. Tedavi için doktorunuzun tavsiyelerini dinlemek gerekir. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder