Hashimoto tiroidit nedir?

Boyunda bulunan tiroid bezi kelebek şekilli bir bez olup T3 ve T4 adı verilen tiroid hormonlarını üretir. Tiroid bezinin iltihaplanmasına "tiroidit" adı verilir. Hashimoto tiroidit, en sık görülen tiroid iltihaplanması olup aynı zamanda tiroid bezinin az çalışmasının en önemli sebebidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 14 milyon Hashimoto tiroidit hastası bulunduğu bildirilmektedir. Ülkemizde de yaygın görülen Hashimoto tiroidit hakkındaki istatistik bilgiler yetersizdir.  


Tiroid iltihaplanmasının ismi nereden gelmektedir ?


Kronik lenfositik tiroidit veya otoimmun tiroidit isimleri de verilen Hashimoto tiroidit, bu hastalığı bulan Japon cerrahın adıyla anılır.


Hashimoto tiroidit nasıl bir hastalıktır ?

Hashimoto tiroidit otoimmun bir hastalıktır.

Otoimmun hastalıklarda vücudun savunma sistemindeki hücrelerin ürettikleri antikorlar vücut hücrelerine saldırır.


Hashimoto tiroidit oluşum mekanizması nedir ?

Aslında vücudu korumakla görevli olan antikorlar mekanizması hala bilinmeyen sebeplerle sağlıklı tiroid bezi hücrelerini yabancı zannederek yanlışlıkla onlara saldırır. Bunun sonucu olarak tiroid bezinde uzun süreli iltihaplanma meydana gelir.


İltihaplanma sonucu ne olur ?

tiroid bezi hashimoto

İltihaplanma tiroid bezinin fonksiyonunu bozar, yetersiz çalışmasına sebep olduğundan tiroid hormonlarının üretimi giderek azalır.

Bu azalma sonucu kan dolaşımındaki T3 ve T4 adı verilen tiroid hormonlarının miktarı düşerek "hipotiroidi" adı verilen klinik tablo ortaya çıkar. Hipotiroidinin en sık sebebi Hashimoto tiroidittir.

Hashimoto tiroidit aynı zamanda tiroid bezinin genişlemesine ve guatr meydana gelmesine de yol açar.


Hashimoto tiroidit kimlerde görülür ?

Hashimoto tiroidit genellikle 30-50 yaşları arasındaki kadınlarda daha sık görülmektedir. Ancak erkeklerde ve çocuklarda da görülebilmektedir.


Hashimoto tiroidit tedavisi var mıdır ?

Hashimoto tiroidit görülen kişilerde meydana gelen iltihaplanma ve guatr durumu için tiroid hormonu yerine koyma tedavisinin yapılması gerekir. Eksik olan tiroid hormonu yerine sentetik T4 verilir.     

Yorumlar