Hashimoto tiroidit sebepleri

Boyunda bulunan tiroid bezi iltihaplanmaları arasında en sık görüleni Hashimoto tiroidit olup, vücut savunma sistemindeki antikorların sağlıklı tiroid bezi hücrelerine yanlışlıkla onlara saldırması sonucu gelişir. Tiroid bezinin ürettiği T3 ve T4 adı verilen tiroid hormonlarının üretiminin azalması sonucu ortaya çıkan hipotiroidi ve iltihaplanma nedeniyle boyutları büyüyen tiroid bezi Hashimoto tiroidit hastalığının en göze çarpan belirtileridir.  


Hashimoto tiroidit sebepleri nelerdir ?

hashimoto tiroidit


Hashimoto tirodit otoimmun bir hastalık olarak bilinir.

Otoimmun hastalıklar vücudun bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklardır.

Bağışıklık sistemi normal şartlarda vücuda giren yabancı maddelerle savaşır. Bu maddeler genellikle organizmada hastalıklara sebep olan bakteri veya virüs gibi mikroplardır.

Vücudu yabancı hücrelere karşı savunması gereken savunma sistemi bazen sebebi bilinmeyen mekanizmalarla koruması gereken vücut hücrelerine kendisi saldırır.

Başlangıçta hafif, daha sonra zamanla şiddetlenen bu saldırı sonucu tiroid bezinde iltihaplanma meydana gelir.

İltihaplanan tiroid bezinde fazla miktarda bağışıklık sistemi hücreleri birikir. Biriken bu hücreler "lenfositler"dir.

Lenfositler tiroid bezindeki hücrelerden başlayarak tiroid dokusunun tamamını harap edebilir.

Tiroid bezi lenfositlerle dolu olduğundan ve tiroid dokusu zedelendiğinden, tiroid hormonu üretemez hale gelir. Bu sebeple "hipotiroidi" adı verilen klinik durum ortaya çıkar.

Biriken iltihap hücreleri ve tiroid bezinin hormon üretebilmek için TSH ile sürekli uyarılması bezin büyümesine yol açar. Bu büyüme boynun ön tarafında şişlik oluşmasına sebep olur. Bu şişlik guatr adını alır.

Yorumlar