Hipotiroidi belirtileri

Tiroid bezinin görevi T3 ve T4 adı verilen tiroid hormonlarını üreterek enerji kullanımı, vücut ısısının sağlanması ve organların sağlıklı çalışmasını sağlamaktır. Tiroid bezinin hormon üretiminde azalma olmasına hipotiroidi adı verilir. Bu durumda vücuda gerekli olan tiroid hormonları yeterli miktarda üretilemez. Bu sebeple metabolizma yavaşlar ve vücutta çeşitli hipotiroidi belirtileri görülür.


Hipotiroidi belirtileri nelerdir?


Vücut hücreleri yeterli tiroid hormonu alamadığında çalışmaları yavaşlar. Buna bağlı aşağıdaki belirtiler ortaya çıkar:

Vücut ağırlığında artış,

Yorgunluk,

Kaba, kuru saçlar,

Kuru cilt,

Saç dökülmesi,

Soğuğa hassasiyet artışı,

Kas ağrıları,

Depresyon,

Kabızlık,

Hafıza kaybı,

Adet kanamalarında artış,

Cinsel isteksizlik.

Yukarıda yazılan belirtilerin hepsi her hipotiroidi hastasında görülmeyebilir. Bir kişide görülen belirti diğerinde görülmeyebilir. Bazı kişiler hipotiroidi olsalar da belirgin bir şikayet olmayabilir. Çoğu hipotiroidi hastasında ise bu belirtilerin bir karışımı görülür.

Hipotiroidi

Belirtilerin şiddeti de hastalar arası değişiklik gösterir. Bu durum ne kadar süre tiroid hormonundan yoksun kalındığına ve tiroid hormon eksikliğinin ne kadar şiddetli olduğuna bağlıdır.


Hipotiroidinin tiroid bezinde meydana getirdiği değişiklikler nelerdir?

Tiroid hormonlarının üretiminin azalması hipofiz bezi tarafından tiroid bezinin daha fazla uyarılmasına yol açar.

Bu uyarı TSH ile yapılır. Hipofiz bezinden normale göre daha fazla TSH salgılanmaya başlar. Bunun sonucu olarak tiroid bezinde değişiklikler meydana gelir.

TSH ile daha fazla uyarılan tiroid bezi hücreleri büyümeye ve genişlemeye başlar. Tiroid bezinin büyümesi "guatr" adını alır.

Boynun ön tarafında başlayan şişlik giderek daha da büyür. Başlangıçta çok da fark edilmeyen guatr, zamanla dikkat çekici boyutlara ulaşabilir.   

Yorumlar