Kalp pili olanlar nelere dikkat etmelidir?

Yaşlılık, kalp krizi geçirmiş olmak, genetik veya çeşitli ilaçlara bağlı olarak kalbin normal ritmi bozulabilir. Bu durumda kalp atışlarını düzenlemek ve kalbin çalışmasını normale döndürmek amacıyla “kalp pili” kullanılır. Sinyal üreten bir jeneratör ile elektrotlardan oluşan kalp pili küçük bir cerrahi girişimle cilt altına yerleştirilir. Böylece kalp ritmi normale döner. Kalp pili takıldıktan sonra hangi önlemlerin alınması gerektiği bilinmeli ve günlük hayatımızda bunlara dikkat edilmelidir.  


Güvenlik kontrolları:

Eskiden sadece havaalanları veya yüksek güvenlikli binalara girerken geçilen metal dedektörleri artık hemen hemen her yere girerken karşımıza çıkmaktadır.

Metal dedektörlerinden geçişin kalp pilini etkilemeyeceği ancak oyalanmadan geçilmesi ve metal dedektörünün yanında uzun süre beklenilmemesi önerilmektedir.

Elle kullanılan metal dedektörleri ile kontrol yapan güvenlik görevlilerine dedektörü pilin üzerinde tutmaması açısından uyarmanız uygun olacaktır.

Metal dedektörleri yerine kalp piliniz olduğunu söyleyerek farklı bir şekilde arama yapılması istenebilir. 

Güvenlik kontrollarında kalp pilinin algılanması ile k olan alarm ile ilgili sorun yaşamamak için kalp piliniz olduğuna dair bir belgeyi yanınızda taşımanız önerilir.

kalp pili

Cep telefonları:

Günümüzde artık küçük çocukların bile elinden düşürmediği cep telefonlarının kalp pili olanlar tarafından kullanılıp kullanılamayacağı merak konusudur.

Kalp pili olanların cep telefonu kullanımının sakıncalı olmadığı düşünülmektedir.

Ancak cep telefonu kalp pilinin bulunduğu yerin üzerinde taşınmamalıdır. Taşınması durumunda nadir de olsa, cep telefonu sinyalleri kalp pili tarafından yanlış algılanarak kalp ritim bozukluklarına sebep olabileceği düşünülmektedir.


Tıbbi girişimler:

Böbrek taşlarının kırılması için kullanılan taş kırma makinaları, kanserlerde radyasyon tedavisi veya görüntüleme tekniklerinden olan manyetik rezonans (MR) gibi cihazlar elektromanyetik enerji yayan cihazlardır. Bu tip cihazlar ile ilgili yapılacak işlemlerden önce kalp piliniz olduğunu mutlaka söyleyiniz.      


Güç üreten cihazlar:

Jeneratör sistemleri, kaynak makinaları veya yüksek voltajlı transformatörler gibi cihazlardan uzak durulmalıdır. Bu cihazların yakınında çalışanlar doktoruna danışmalıdır.

Mikrodalga fırınlar, televizyonlar, uzaktan kumanda cihazları, elektrikli battaniyeler veya elektrikli tıraş makinelerinin kalp pili ile etkileşimi olmadığı düşünülmektedir.

Bu sayfada yazılan bilgiler Mayo Clinic web sayfasından alınmıştır.

Yorumlar