Kulak çınlaması ve sebepleri

Kulak çınlaması toplumda birçok kişinin sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Tıbbi olarak "tinnitus" adı verilen ve travma veya dolaşım bozuklukları ile ilişkili olabilen kulak çınlaması yaşlılık sebebiyle de ortaya çıkabilir. Genellikle erkeklerde, sigara içenlerde ve kalp ve damar hastalığı olanlarda  daha fazla görülen kulak çınlamasına sebep olan faktörün mümkünse tedavisi ile kulak çınlamasının şiddeti azaltılabilir veya ortadan kaldırılabilir.

Çevrede herhangi bir ses olmadığı zaman duyulan sesler veya çınlama oldukça rahatsız edicidir ve hayat kalitesini etkiler. Kulak çınlaması bazen her iki kulakta, bazen tek kulakta olabilir. Kulak çınlaması çok hafif olabileceği gibi, zaman zaman diğer seslerin duyulmasını engelleyecek derecede yüksek olabilir.


Kulak çınlamasının sebepleri nelerdir?


Yaşlanma:

Genellikle 60 yaşından itibaren işitme problemleri başlar. İşitme kaybı giderek ağırlaşır. Bu durum kulak çınlamasına yol açabilir.


Yüksek düzeyde sese maruz kalma:

Yüksek düzeyde gürültü yapan iş makinaları ile çalışmak, mp3 çalıcı gibi taşınabilir müzik cihazlarından yüksek sesle uzun süre müzik dinlemek gibi durumlar işitme kaybına sebep olup, kulak çınlaması yaratabilir.


Kulak kiri:

Dış kulak yolunu koruyucu bir salgı olan kulak kiri çok fazla birikirse kulak yolunu tıkayabilir ve işitme kaybına yol açar. Buşon adı verilen kulak kiri sürekli bir tahrişe ve kulak çınlamasına sebep olabilir.


Orta kulak problemleri:

Kulak çınlaması

Otoskleroz adı verilen orta kulak kemik kalınlaşmaları işitme problemlerinin ve kulak çınlamasının sebebi olabilir.


Meniere hastalığı:

İç kulaktaki anormal basınca bağlı olarak meydana gelen bu hastalığın ilk belirtilerinden biri kulak çınlaması olabilir.


Travmalar:

İşitme siniri ve bununla ilişkili beyin bölgeleri kafa veya boyun travmalarından etkilenerek kulak çınlamasının sebebi olabilirler.


Yüksek tansiyon:

Stres, alkol ve kafein gibi etkenlerin de etkili olduğu yüksek tansiyon kulak çınlamasının sebeplerinden biri olabilir.


Damar tıkanıklığı:

Özellikle iç ve orta kulağı besleyen damarların daralması veya tıkanması kulak çınlamasına yol açan etmenlerdendir.


İlaçlar:

Bazı antibiyotikler, kemoterapi ilaçları, idrar söktürücü ilaçlar ve bazı antidepresan ilaçlar kulak çınlamasına yol açabilir veya varolan kulak çınlamasını kötüleştirebilirler. İlaçların kullanılması kesildikten sonra kulak çınlaması da azalarak ortadan kalkar.

Yorumlar

  1. BAHAR ÇELİK4 Mart 2017 03:56

    MERHABA ÖNCELIKLE

    BENIM KULAĞIM ÇINLAMAKTAN COK KALP ATISIMI DUYUYORUM ÖZELLIKLE SOL KULAGIMDA VE UZUN SUREDIR VAR 24 YASIMDAYIM 14-15 YASIMDAN BERI VE KULAGIMIN ALTINDAN ATAN YANI NABIZI ELIMDE BASTIRINCA SES KESILIYOR BASTIRMAYI BIRAKINCA YINE AYNISI OLUYOR BU NEYDEN KAYNAKLANIYOR VE BENIM NE YAPMAM LAZIM SIMDIDEN TESEKURLER

    YanıtlaSil
  2. Merhaba,
    Kontrol için bir kulak burun boğaz uzmanına görünmenizi öneririz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder