Sezaryen nedir, neden yapılır?

Doğum zamanı gelen bebeğin anne adayının karın ve rahmini keserek çıkartılması işlemine "sezaryen" adı verilir. Normal yolla doğum yapılması durumunda problem olacak gebelikler başta olmak üzere, daha önceki doğumu sezaryen ile yapmış kişilerde de doğum sezaryen ile gerçekleştirilir.

Doğum hangi durumlarda sezaryen ile yapılır?


Normal yolla doğum yapılamıyorsa:

Normal yolla doğumun gerçekleşebilmesi için rahimin kasılması ve rahim ağzının açılması gerekir. Böylece bebek doğum kanalına girer ve dışarı çıkar. Ancak kasılmalar gerçekleşse de, çeşitli nedenlere bağlı olarak rahim ağzı açılmayabilir. Bu durumda bebek doğum kanalına geçemeyeceği için doğum bir türlü gerçekleşemez. Bu durumda doktorunuz sezaryen yaparak bebeği çıkarır.


Bebek anormal bir pozisyonda ise:

Halk arasında bebeğin ters gelmesi olarak bilinen durum doğumun normal yollarla gerçekleşmesini engelleyen bir faktör olabilir. Doğum kanalına önce bebeğin başının girmesi gerekirken, bebeğin kol veya kıç tarafı girerse doğumun gerçekleşmesi zora girer. Bu anormal pozisyon çeşitli manevralarla düzeltilmeye çalışılsa da, bebeğin güvenli bir şekilde doğurtulabilmesi için sezaryen tercih edilebilir.


Bebek oksijensiz kalıyorsa:

Bebeğin yeterli oksijen alamaması bebeğin ölümüne veya doğumdan sonra zeka geriliğine varan zihinsel ve fiziksel sorunlara sebep olabilir. Bu durumda bebekte meydana gelebilecek problemleri önlemek için hızla sezaryen yapılmasına karar verilebilir.

sezaryen doğum

Çoğul gebelik varsa:

İkiz, üçüz, dördüz gibi çoğul gebeliklerde bebeklerin pozisyonları genellikle farklı olacağından bebeklerin doğumu için sezaryen yapılması planlanabilir.


Plasenta problemleri: 

Annenin plasentası doğum kanalını tıkayabilir. Bu durumda da sezaryen yapılarak bebeğin dışarı çıkartılması gerekebilir.


Göbek kordon problemleri:

Göbek kordonu ile ilgili problemler sezaryen gerektirebilir. Göbek bağı bazen bebeğe dolanabilir veya doğum kanalını tıkayabilir. Böyle durumlarda bebeğin sağlıklı bir şekilde doğabilmesi için sezaryen yapılabilir.


Annenin sağlık durumu: 

Annenin sağlık problemleri bebeğin doğum şeklini belirleyen önemli etmenlerdendir. Annedeki kalp hastalıkları, tansiyon problemleri veya doğum kanalındaki enfeksiyonlar nedeniyle bebeğin sezaryen ile doğurtulması gerekli olabilir.


Önceki doğum şekli:

Annenin daha önceki doğumunu sezaryen ile gerçekleştirmiş olması, sonraki doğumların da aynı şekilde yaptırılmasını gerektirebilir. Bu sebeple ilk doğumların sezaryen ile yaptırılmasının mümkün olduğu kadar teşvik edilmemesi önerilmektedir. Doğum sancılarının çekilmemesi, normal doğum sırasında meydana gelebilecek problemlerle karşılaşılmaması için anne adayları arasında sezaryen tercih edilse de, anne adaylarının sezaryenin olası riskleri hakkında bilgilendirilmeleri gerekir.         

Yorumlar