Soğutucu spreyler (etil klorid)

Genellikle spor karşılaşmalarında sakatlanan sporculara sıkıldığını gördüğümüz soğutucu spreyler "etil klorid" adı verilen anestezik bir madde içerir. Etil klorid sıkılan yerdeki ağrı hissini geçici olarak ortadan kaldıran bir maddedir. Bu sayede sakatlanan sporcu, eğer önemli bir sakatlığı yoksa, sprey sıkıldıktan hemen sonra oyuna devam edebilmektedir. Sporcular dışında tıbbi amaçla yapılan küçük girişimlerde de etil klorid kullanılmaktadır.


Etil klorid etkisini nasıl göstermektedir?



Soğutucu adı da verilen etil klorid spreyleri deri üzerinde yüzeyel olarak anestetik etki gösterir. Sprey sıkıldıktan sonra deri üzerinde ağrı bulunan yer geçici olarak hissizleşir. Böylece ağrı duygusu ortadan kalkar.


Etil klorid hangi durumlarda kullanılır?

Sporcuların sakatlık durumlarında: Genellikle futbol maçlarında sakatlanan sporculara uygulandığına tanık olduğumuz soğutucu spreyin kullanımından sonra sporcular genellikle hiç bir şey olmamış gibi oyuna devam ederler.

Küçük cerrahi girişimlerden önce: Cerrahların deri üzerinde yapacakları işlemden önce kullandıkları soğutucu sprey sayesinde kesilen yerin acısı hissedilmez. Böylece kişiyi uyutmaya gerek kalmadan cerrah işini kolayca yapar.

İğne batırılarak yapılacak işlemden önce: Deri üzerinden iğne batırılarak yapılacak işlemlerden önce deri üzerine püskürtülen etil klorid sayesinde kişi iğneyi hissetmeden işlem yapılabilir. Böylece yapılacak işlem nedeniyle tedirginlik duyan kişiler rahatlatılabilir.


Etil klorid nasıl kullanılır?

Sprey kutusu istenen bölgeye 15-20 santim uzaktan 5-10 saniye boyunca püskürtülür. Deri üzerinde beyaz bir alan oluşunca püskürtme kesilir. Kutuların üzerindeki kullanma kılavuzu kullanım öncesi dikkatle okunmalıdır.

Etil klorid alerjisi nadir olsa da, kullanım sonrası deri üzerinde kaşıntılı ve kızarık lezyonlar, yüzde şişme, soluk alıp vermede zorluk ve baş dönmesi gibi belirtiler görülebilir. Böyle belirtilerin görülmesi halinde en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Püskürtülen maddenin gözlere temas etmemesine özen gösterilmelidir.

Etil klorid püskürtülürken solunum havası ile alınmamasına dikkat edilmelidir. Soluk ile alınması durumunda baş ağrısı, baş dönmesi gibi yan etkiler görülebilir.

Etil klorid sürekli olarak kullanılmaması gereken bir anestezik maddedir. Uzun dönem kullanımı böbrek ve karaciğer gibi hayati organlara zarar verebilir.

Yorumlar