Kesik ve sıyrıklarda ilk yardım

İş hayatında veya çocuk oyunları sırasında meydana gelen kazalar sonucu deri üzerinde ufak kesik veya sıyrılmalar olabilir. Deri üzerindeki küçük kesilme veya sıyrılmalar sonucu meydana gelen kanamalar genellikle kısa süre içinde durur. Bu tip yaralanmalar için ilk yardım olarak yapılabilecek en önemli şey yara yerinin temizlenmesidir. Böylece yaranın enfeksiyon kapma riski azaltılabilir. Aksi halde yara yeri iltihaplanabilir ve istenmeyen sonuçlara sebep olabilir.


Kişinin oturtulması neden önemlidir?


Bir yeri kesilen kişi olayın şoku ile kendini sarsılmış hissedebilir ve düşüp bayılabilir. Bu esnada bir yere çarparak ikinci kez yaralanabilir. Bu yüzden kişinin oturtulması ve sakinleştirilmesi önemlidir. Bazı kişilerin kan korkusu vardır. Bu kişiler kan gördüklerinde kendilerini kaybedebilir. Bu sebeple uyanık olunmalı, ufak bir kesik yüzünden kişinin fazladan zarar görmesi engellenmelidir. 


Kesilen yer nasıl temizlenmelidir?


Temizlenmeden önce kesilen yerde hala kanama olup olmadığı kontrol edilmelidir. Kanama devam ediyorsa yara üzerine baskı uygulayarak kanamanın durması sağlanmalıdır. 

kesik sıyrık yıkama

Kesilen veya sıyrılan yerin önce akan soğuk su ve sabun ile kirlerinden arındırılması gerekir. Yıkama işlemi birkaç dakika sürmelidir.

Temiz, tercihan steril bir gazlı bez yardımıyla yara çevresi temizlenir. Temizlik yapılırken gazlı bez kesilen veya sıyrılan yerden uzağa doğru sürülmelidir. Böylece yara çevresindeki kirlilik yaradan uzaklaştırılmış olur. Aksi halde çevredeki kirlilik yaraya bulaşabilir.

Gazlı bez deri üzerine her sürülüşünden sonra mümkünse yenilenmelidir. Böylece kirlenen gazlı bezin üzerindekilerin yaraya bulaşma riski azaltılır.

Yara yerinde bulunabilecek çakıl, taş, kum, cam, metal gibi parçalar gazlı bezin ucu ile veya steril bir cımbız ile yavaşça kaldırılabilir. Cımbızı steril hale getirmek için aleve tutulabilir. Aleve tutulan cımbızın soğuması beklenerek müdahale yapılır. Aksi halde yara yeri yanabilir.

Temizlendikten sonra yara yerinin üzeri kuru bir gazlı bez ile kapatılır. Kesik veya yara küçük ise bir yara bandı ile kapatılabilir. Daha büyük yaralar gazlı bez ile kapatıldıktan sonra bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir. Gereken müdahale orada yapılacaktır.


Kesik veya sıyrıklara müdahale edilirken nelere dikkat edilmelidir?

Sıyrık veya kesilen yere eller ile dokunulmamalıdır. Aksi halde enfeksiyon gelişebilir. Mümkünse steril eldiven kullanılarak müdahale yapılmalıdır.

Sıyrık veya kesik pamukla silinmemelidir. Çünkü pamuk lifleri yara yerine yapışabilir.

Kişinin tetanoz aşısı olup olmadığı sorulmalı, olmadıysa veya üzerinden çok zaman geçtiyse tetanoz aşısı için bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.

Yorumlar