Septik artrit teşhis ve tedavisi

Bakteri virüs veya mantar gibi enfeksiyon etkenleri tarafından oluşturulan eklem iltihabı "septik artrit" olarak adlandırılır. Mikroplar vücudun diğer yerlerindeki enfeksiyon odaklarından ekleme kan dolaşımı yoluyla taşınabileceği gibi eklem boşluğunun yaralanması sonucu da bulaşabilirler. Septik artrit eklem içindeki kıkırdakların harap olmasına sebep olur. Septik artrit kısa zamanda tedavi edilmezse kıkırdak ve kemik ağır hasar görebilir.


Septik artrit nasıl teşhis edilir?



septik artrit tedavisi



Eklem içi sıvısının incelenmesi, kan testleri ve görüntüleme teknikleri kullanılarak septik artrit teşhisi konulabilir.

Eklem sıvısı analizi: İnce bir iğne ile eklem boşluğundan alınan sıvı örneğinin kültür antibiyogramı yapılır. Böylece hangi mikrobun septik artrite sebep olduğu anlaşılarak hangi antibiyotiğin kullanılması gerektiği ortaya çıkar.

Kan testleri: Kan tahlilleri ile vücutta enfeksiyon olup olmadığına dair sonuç elde edilir. Basit bir kan sayımı (hemogram) testi, kan dolaşımında akyuvar (lökosit) artışı olup olmadığını gösterebilir. Akyuvarların sayısının artışı enfeksiyona işaret eder. (Bakınız. Kan sayımı nedir?)

Görüntüleme teknikleri: Eklemin röntgeni veya diğer görüntüleme teknikleri kullanılarak eklemin durumu görünür hale getirilir. Böylece septik artrit teşhisi koymak kolaylaşır.


Septik artrit nasıl tedavi edilir?

Eklem boşluğundaki iltihaplı sıvı boşaltılır. Bunun için bir iğne kullanılabildiği gibi artroskopi veya açık cerrahi müdahale de yapılabilir.

Kültür antibiyogram sonucu tespit edilen mikrobu ortadan kaldırmak için kullanılacak antibiyotik belirlenmiş olur. Bu antibiyotik kullanılarak septik artrit tedavi edilir (Bakınız: Antibiyogram nedir?).


Tedavi ne kadar sürer?

Septik artrit tedavisi genellikle 2-6 hafta kadar sürmektedir. Damar yolu ile verilen antibiyotik bir süre kullanıldıktan sonra ağız yoluyla da antibiyotik kullanmak gerekebilir.  


Septik artrit tedavi edilmezse ne olur?

Tedavi edilmeyen veya tedavisi geciken septik artrit vakalarında eklem harap olur. Eklemi oluşturan kemiklerin ucunu kaplayan kıkırdak bozulur ve hareket esnasında kayganlaştırıcı görevini yerine getiremez. Septik artrit ilerledikçe kemik de zarar görmeye başlar ve eklem yapısı ciddi şekilde hasar görür.

Yorumlar