Fizik tedavi nedir?

Çeşitli sağlık problemleri veya travmalar sonrası esas olarak kişinin hareket kabiliyetinin azalması durumunda yeniden hareket kabiliyeti kazandırmak için yapılan tedaviye “fizik tedavi” adı verilir. Hareket kısıtlılığı yanında ağrı, güç kaybı ve dolaşım bozuklukları gibi durumlar için de fizik tedavi uygulanır. Fizik tedavi için çeşitli cihazların yanında egzersiz ve masaj tekniklerinden yararlanılır. Fizik tedavi süreci uzun bir süreç olup bir iki fizik tedavi seansından sonra hemen iyileşme beklenmemelidir. İyileşme ancak hareket kısıtlılığı bulunan bölgedeki doku ve organlar tam olarak tedavi edildikten sonra meydana gelir.

Fizik tedavinin amacı nedir?


Fizik tedavi

Hareket kabiliyetinin artırılması,

Güçsüz olan kasların güçlendirilmesi,

Kasılmış kasların gevşetilmesi,

Ağrıların azaltılması,

Kan dolaşımının artırılması.


Fizik tedavide hangi teknikler kullanılır?

Eski yıllarda fizik tedavi için daha çok egzersiz, sıcak uygulama, soğuk uygulama, egzersiz gibi teknikler kullanılırken günümüzde çeşitli fizik tedavi alanına sayısız cihazlar girmiştir. Fizik tedavi alanında kullanılan ultrason ve lazer gibi yöntemlere ilave olarak birçok tedavi merkezinde robotik cihazlar kullanılmaya başlamıştır.

Bu cihazların ve yöntemlerin kullanılması ile hastanın ihtiyacına göre yüzeysel veya derin doku ve organların tedavisi yapılabilmektedir.

Teknolojideki gelişmeye paralel olarak halk arasında eski yöntemler “klasik fizik tedavi” yeni teknolojik yöntemler “modern fizik tedavi” olarak adlandırılmaya başlamıştır.


Fizik tedavi kim tarafından yapılır?

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı adı verilen doktorlar kişinin nasıl bir fizik tedaviye ihtiyacı olduğunu belirler. Onların belirlediği tedaviyi “fizyoterapist” adı verilen ve fizik tedavi alanındaki tedavi yöntemlerinin eğitimini almış kişiler yapar.

Tedaviyi yapan fizyoterapistin tedavinin başarılı olmasındaki rolü çok büyüktür. Yetkisiz ve bilgisiz ellerde yapılan fizik tedavi başarısız olmakta ve iyileşme sağlanamamaktadır. Bu sebeple hastaların fizik tedaviye güveni sarsılmaktadır.


Fizik tedavi ne kadar sürer?

Yapılacak olan fizik tedaviye bağlı olarak fizik tedavi seans sayısı değişiklik gösterebilir. Genellikle 10-20 seans arasında uygulanan fizik tedavinin bir seansı ortalama 1 saat kadar sürer.  

Yorumlar

  1. Merhabalar bir konu hakkinda bilgi alacaktim bazen sag bazende sol kolumun altinda gogsume dogru elektrik carpmasi agrisi oluyor siddetli bir agri oksuruncede ayni agri oluyor gogus hastaliklari ve kalpte sorun cikmadi akciger tomografisi temiz cikti bu agrinin nedeni nedir sizce hergun oluyor ciddi.olmasindan endise ediyorum

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Alev hanım,
    Bu ağrının sebebini biz bilemeyiz. Ancak anlaşıldığı kadarıyla olası sebepler ile ilişkili olarak doktorunuz gereken tetkikleri istemiş ve herşeyin normal olduğu ortaya çıkmıştır. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder