Norovirüs enfeksiyonu

Kusma ve ishale yol açan "Norovirüs" enfeksiyonu daha çok kış aylarında görülse de, yılın her zamanında hastalığa sebep olabilir. Norovirüs enfeksiyonunda kusma ve ishal ani gelişir ve genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Norovirüs enfeksiyonu olan kişinin evde dinlenmesi hastalığın başkalarına bulaşmasının önlenmesi açısından önem taşır. Norovirüs enfeksiyonu olan kişiler birkaç gün içinde iyileşse de, virüs dışkılarında daha iki hafta kadar kalabilir. Bu sebeple kişisel hijyene dikkat edilmeli, eller sık sık su ve sabunla yıkanmalıdır.

Norovirüs enfeksiyonunun belirtileri nelerdir?


Norovirüs enfeksiyonu

Norovirüs mikrobu bulaştıktan 1-2 gün sonra belirtiler başlar ve 2-3 gün sürebilir. Aşağıda yazılan belirtilerin hepsi norovirüs enfeksiyonu olan herkeste görülmeyebilir.

Aniden kendini kötü hissetme,

Fışkırır tarzda kusma,

İshal,

Karın ağrısı,

Baş ağrısı,

Hafif ateş,

Kol ve bacaklarda ağrı.


Norovirüs enfeksiyonu olanlar neler yapmalıdır?

Dinlenme: Norovirüs enfeksiyonu bulaştıktan ve hastalık belirtileri başladıktan sonra yapılacak en iyi şey evde yatıp dinlenerek hastalığın geçmesini beklemektir. Hastalık seyrini tamamladıktan sonra kendiliğinden iyileşir.

Bol sıvı alınmalıdır: Kusma ve ishal nedeniyle vücut sıvı kaybeder. Bu sebeple bol miktarda su içilmelidir. Yetişkinler su yanında çorba veya meyve suyu da içebilir. İçtiklerini çıkarıyor diye sıvı almaktan kaçınılmamalıdır.

Bulantı önleyici ilaç alınabilir: Eğer herhangi bir engel yoksa, bulantı önleyici ilaçlar işe yarayacak ve kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.

Temizlik ve izolasyon: Norovirüs çok kolay bulaşır. Bu sebeple norovirüs enfeksiyonu olan kişi sık sık ellerini yıkamalı, iyileşene kadar yetişkinler işe, çocuklar okula gitmemelidir.


Norovirüs enfeksiyonu nasıl bulaşır?

Norovirüs enfeksiyonu olan bir kişi ile yakın temas, hastanın kusmuğu bulaşan bir yere dokunma ve elini ağzına götürme, norovirüs bulaşan besinlerin tüketilmesi ile hastalık etkeni insanlara bulaşır.

Norovirüs enfeksiyonu olanlar bir süre sonra tekrar aynı norovirüs enfeksiyonuna yakalanabilirler. Çünkü virüs sürekli değişim göstermektedir.


Norovirüs enfeksiyonundan korunmak için neler yapılabilir?

Norovirüs enfeksiyonundan korunmak için, eller sık sık su ve sabunla yıkanmalıdır, özellikle tuvaletten çıkarken, bebek bezi değiştirdikten sonra veya yemek hazırlamaya başlamadan önce ellerin yıkanması unutulmamalıdır.

Hasta olan kişilerin bir süre yemek hazırlamaması, diğerlerine Norovirüs  bulaşmayı önleyici bir tedbir olabilir.

İyice yıkanmamış sebze ve meyveler tüketilmemelidir.

Evde kusmuk nedeniyle kirlenen yüzeyler temizlenmelidir.

Hastalanan kişinin havlusu ayrılmalıdır.

Norovirüs enfeksiyonuna yakalanan hastanın kıyafetleri ve yatak çarşafları kusmuk veya dışkı ile bulaştıysa hemen çıkarılmalı ve yıkanmalıdır. yıkama programlarından en uzun olanı seçilmelidir.

Antibiyotikler virüs enfeksiyonlarında işe yaramadığı için Norovirüs enfeksiyonu için antibiyotik kullanımının gereksiz olduğu unutulmamalıdır.

Yorumlar