İnsülin direnci sebepleri


Kan şekeri yükseldiğinde kan şekerini düşürmek için pankreas tarafından salgılanan insülin hormonuna vücut hücrelerinin uygun yanıt vermemesi "insülin direnci" olarak adlandırılır. Bu sebeple insülin direnci bulunan kişilerde kan şekerinin düşürülmesinde problem yaşanır. Gün geçtikçe daha sık duymaya başladığımız insülin direnci çoğunlukla fazla kilolu olanlarda görülür. Ancak insülin direnci obez olmayanlarda da görülebilir. Günümüzde çocuklar ve gençler arasında da görülmeye başlayan insülin direncinin erken dönemde tespit edilerek sebep olabileceği sağlık sorunları engellenebilir.

İnsülin direnci nasıl hesaplanır? 


Kişinin açlık insülin düzeyi ile açlık kan şekeri birbiri ile çarpılıp "405"e bölündüğünde çıkan sonuç 2.5'in üzerinde ise insülin direnci var demektir. 

insülin direnci

İnsülin direncinin sebepleri nelerdir?

İnsülin direncinin esas sebebi bilinmemektedir. Ancak aşağıda yazılan bir takım faktörlerin insülin direncine sebep olabileceği düşünülmektedir:

Fazla kilolu olmak: İnsülin direnci sebeplerinin başında gelen aşırı kilo eskiden daha çok yurt dışında özellikle Amerika'da görülürken, artık ülkemizin de bir sorunu olmaya başlamıştır. Yetişkinlerin yanında günümüzde çocuklar da aşırı kilolu olmaya başlamış ve insülin direnci başta olmak üzere çeşitli hastalıklara yatkın hale gelmektedir.



Yüksek kalorili yiyecekler tüketmek: Günümüzün beslenme tarzı değişmiş, fast food tüketim oldukça artmıştır. Bu tip yiyecek ve içecekler aşırı kalori içerir. Beslenme alışkanlıklarının değişmesi ile tüketilen yiyeceklerdeki aşırı kalori kilo artışına sebep olmaktadır.

Aşırı karbonhidrat veya fazla miktarda şekerli yiyecekler yemek: Fast food yiyecek ve içeceklerde aşırı karbonhidrat ve şeker bulunur. Alınan bu besinler aşırı kalori alınmasına ve sonuç olarak kilo alınmasına yol açar.

Hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek: Çağımızın en önemli sorunlarından biri de hareketsizliktir. Televizyon veya bilgisayar başında geçirilen uzun saatler hareketsizliğe yol açmaktadır. Fast food beslenme de buna eklenince adım adım obeziteye gidilmektedir.

Fiziksel aktivite yapmamak: Spora günde belirli bir süre ayrılmalı ve düzenli bir spor yapılmalıdır. Ancak günün yorgunluğu bahane edilerek spor yapılması hep gözardı edilmektedir. Böylece hareketsizlik daha da artmaktadır.

Uzun süre steroidli ilaçlar kullanmak: Steroid ilaçlar uzun süre kullanıldıklarında kilo artışına yol açmaktadır.

Stresli olmak, Polikistik over sendromu veya Cushing hastası olmak da insülin direncine yol açabilmektedir.

Yorumlar