İnsülin Direnci

İnsülin direnci, pankreas tarafından salgılanan insülin hormonuna vücut hücrelerinin uygun yanıt vermemesi demektir. Normalde insülinin başlıca görevi kan dolaşımındaki şeker düzeyini düşürmektir. Ancak insülin direnci bulunan kişilerde kan şekerinin düşürülmesinde problem yaşanır. Önemli bir sağlık sorunu olmaya başlayan insülin direnci gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır. Genellikle fazla kilolu olanlarda görülen insülin direnci kilo kaybedildikçe düşer. Eskiden yaşlıları ilgilendiren bir durum iken artık çocuklar ve gençler arasında da insülin direnci görülmeye başlamıştır. İnsülin direnci sebep olabileceği sağlık sorunları nedeniyle herkes tarafından bilinmesi gereken bir konudur.

İnsülin hormonunun görevi nedir ?


İnsülin direnci

Besinlerle alınan karbonhidratlar sindirim sisteminde bağırsaklardan emilerek kan dolaşımına geçer. Besin alımından sonra, kandaki şeker düzeyi yükselince pankreastan insülin adlı hormon salgılanır.
İnsülin salgılandıktan sonra kan dolaşımındaki şeker, insülin hormonunun etkisiyle hücrelerin içine girerek kullanıma sokulur. Hücre içine giren şekerden başlıca enerji elde edilir.


İnsülin direncinin etkisi nedir ?

İnsülin direnci olan kişilerde hücreler insülinin etkisini göstermesine direnç gösterdiğinden, kan dolaşımındaki  şeker seviyesi artar ve hücre içine giremez, kullanılamaz.

Bu durumda kan şekeri yükselir, vücut hücreleri şekeri kullanamaz.


İnsülin direnci olanlarda insülin düzeyi neden yüksek bulunur ?

Kanda şeker miktarı fazla olduğunda, salgıladığı insülinin yetersiz olduğunu zanneden pankreas daha fazla insülin salgılamaya başlar. Bu yüzden insülin direnci olan kişilerde insülin seviyeleri yüksektir.


İnsülin direnci nasıl hesaplanır?

İnsülin direnci hesabında açlık kan şekeri ve açlık insülin düzeyleri birbiri ile çarpılıp "405"e bölünür.

Çıkan sonuç 2.5'in üzerinde ise insülin direnci var demektir.

Yorumlar

  1. Hba1c >5.14
    Glukoz seviyem >106.8
    Şekere hastasımi olmuşum acaba yoksa direncimmi var ve bu değerler gebeliği etkilermi çocuğa zarar verirmi

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Merve hanım,
    Tahlil sonuçlarınızı yazarken > işareti kullanmışsınız. Bu işaret "büyüktür" anlamındadır. Sonuçlarınızın önünde bu işaret varsa "çıkan sonuç bu rakamlardan daha yüksektir demektir. Bu işaretin tahlil sonucunuzda olup olmadığına göre değerlendirme değişir. Ayrıca tahlillerin referans aralıklarını da yazmanız gerekir. Eğer tahlil sonucunuzu doğru bir şekilde yazarsanız bir değerlendirme yapabiliriz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil
  3. Hba1c 5.14 çıktı referans değeri( 4-6.2)
    Glukoz seviyem 106.8 çıktı referans (60-100)
    Şekere hastasımi olmuşum acaba yoksa direncimmi var ve bu değerler gebeliği etkilermi çocuğa zarar verirmi

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Merve hanım,
    Şeker hastası değilsiniz. Kan şekeriniz biraz yüksek çıkmış. İnsülin direnci olup olmadığını belirlemek için insülin tahlili de yapmak gerekir. Ayrıca TSH ve T4 değerleriniz de normal referans aralığı içinde görülüyor. Hamilelikte bir sorun olacağını düşünmüyoruz. Sağlıklı günler dileriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder