Bebeğin emzirilmesi

Bebeğin emzirilmesinin beslenmesi açısından önemli yararları vardır. Anne sütü bebek için doğanın sağladığı en iyi besindir. Anne sütü içinde besin öğelerinin yanı sıra bebeği mikroplardan koruyucu maddeler de bulunur.

İlk günlerde anne bebeğin emzirilmesi konusunda, bebek ise emme konusunda tecrübesizdir. Bebek ilk denemelerinde anne sütünün nasıl emileceğini bilmiyor veya uzun süre ememiyor olabilir. Bu durumda sabırlı olmak ve bebeğin emzirilmesinde hemen pes etmemek gerekir.

İlk haftalar atlatıldıktan sonra hem bebek hem de anne deneyim kazanacak, bebeğin emzirilmesi rutin hale gelecektir.


Bebeğin emzirilmesine nasıl başlanır?


Bebeğin emzirilmesine ilk başlarken rahat ve dik oturmak gerekir. Bebeğinizi emzirirken yaklaşık 1 saat boyunca böyle kalacağınız için hem bebeğinizin hem de sizin rahat edeceği bir konumda oturulmalıdır.

Bebeğin başı vücudundan daha yüksekte duracak şekilde tutulmalıdır.

Annenin rahat olması bebeği de rahatlatır. Bebeğin annenin cildine dokunmasına olanak tanımak da bebeği iyi hissetirecektir.

Bebeği emzirirken onunla konuşulması iletişim açısından son derece önemlidir. Zaman geçtikçe hem anne hem de bebek emzirme olayına alışır ve anne her konumda bebeğini emzirebilir.

bebek emzirme

Bebeğin annesinin beslenmek için meme başını bulmasını sağlayan bir refleksi vardır. Anne meme başını bebeğinin yanağına sürttüğünde bebek başını çevirerek memeyi arayacaktır.

Meme başının çevresini biraz sıkarak meme ucundan biraz süt gelmesi sağlanır. Meme ucundaki bu birkaç damla süt bebeğin dudaklarına deydirildiğinde bebeğiniz hemen ağzını açacaktır.

Yukarıdan bakıldığında bebeğin ağzı genişçe açılmış ve meme bu boşluğu doldurmuş görünür. Bu sırada bebeğin şakak ve kulakları ile çene kasları oynar. Buradan bebeğin sütü emdiği anlaşılabilir.

Bebeğin süt emmesi meme bezlerinde depolanmış olan anne sütünün salınmasını sağlar. Bir memenin emilmesi diğer memeden de süt akmasına yol açabilir.

Bebek yeterince beslendiğinde memeyi ağzından bırakıp uyuyabilir.

Yorumlar