Kemik iliği (kök hücre) nakli ve CMV enfeksiyonu

Sitomegalovirüs ya da kısa adı ile CMV enfeksiyonu sağlıklı kişilerde pek bir belirti vermeden geçirilse de, kemik iliği veya kök hücre nakli olan hastalarda önemli sonuçlara sebep olur.

Kemik iliği veya kök hücre nakli olan kişilerde CMV enfeksiyonu oldukça risklidir ve ölümlere yol açabilir. Hatta CMV enfeksiyonu kemik iliği nakli olanlarda ölüme sebep olan enfeksiyonlar arasında ilk sırada yer alır.

Kemik iliği veya kök hücre alıcılarında CMV enfeksiyonu sıklığı nedir?


Hastanın kardeşinden, akrabalarından veya akraba dışı kişilerden nakil yapıldığında (allojenik kök hücre nakli) alıcıda CMV enfeksiyonunun görülme sıklığı %30-70 arasındadır. 

Kemik iliği veya kök hücre alıcılarında CMV enfeksiyonunun kaynağı nedir?


Verici ve alıcıda CMV bulunmuyorsa, CMV enfeksiyonunun kaynağı genellikle kullanılan kan ürünleridir.

Kemik iliği veya kök hücre alıcılarında hangi CMV enfeksiyonları görülür?


Kemik iliği veya kök hücre alıcılarında CMV'ye bağlı en başta görülen enfeksiyon CMV pnömonisidir (zatürre). Ayrıca, CMV'ye bağlı olarak hepatit (karaciğer enfeksiyonu), gastroenterit (mide ve bağırsak enfeksiyonu), retinit (gözün ağ tabakasının enfeksiyonu) ve ensefalit (beyin enfeksiyonu) gibi enfeksiyonlar da kemik iliği veya kök hücre alıcılarındaki risklerdendir.

Kemik iliği veya kök hücre alıcılarında CMV enfeksiyonu "graft versus host hastalığı" adı verilen doku reddine de yol açmaktadır.

Kemik iliği veya kök hücre alıcılarında CMV enfeksiyonu ne zaman görülür?




Kemik iliği veya kök hücre alıcılarında CMV enfeksiyonu genellikle nakil sonrası ilk 100 gün içinde görülür.

Kemik iliği veya kök hücre alıcılarında CMV enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?

CMV viral antijenemi (pp65) veya CMV DNA polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) adı verilen testler CMV enfeksiyonunun teşhisinde kullanılan testlerdir.

Kemik iliği veya kök hücre alıcılarında CMV enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?


Kemik iliği veya kök hücre alıcılarında CMV enfeksiyonu gelişimini önlemek için gansiklovir ve forscarnet gibi ilaçlarla "antiviral tedavi" yapılır.

Yorumlar