Pankreatit teşhisi

Pankreas adı verilen organın iltihabi hastalığı olan pankreatit akut veya kronik olabilir. Hafif pankreatit vakaları kendiliğinden iyileşebilirken ağır olgular bazen hayatı tehdit edici boyutlara ulaşabilir. Karın üst bölgesinde sırta vuran ağrı, ateş, bulantı ve kusma gibi belirtileri olan pankreatit en sık alkolizm, safra taşları, karın bölgesinde yapılan ameliyatlar veya travmalar gibi sebepler nedeniyle ortaya çıkar.

Aşağıda belirtilen yöntemlerle pankreatit teşhisi konur:

Pankreatit teşhisi

Kan tahlilleri:



Pankreastan salgılanan enzimlerin kandaki seviyelerinin tespiti yapılabilir. Amilaz, lipaz gibi testler pankreatitte yükselir.

Amilazın akut pankreatit için duyarlılığı %72-92 arasındadır. Pankreatit belirtileri başladıktan 2-12 saat sonra yükselmeye başlar, 12-72 saat sonra en yüksek düzeyine ulaşarak 3-5. günler arasında düşer. Amilaz üst sınırının 3 katından fazla olan seviyeler pankreatit için %98 oranında özgüldür.

Dışkı testleri:


Dışkıdaki yağ seviyesinin belirlenmesi sindirim sisteminden yağ emilimi hakkında bilgi verir. Dışkıda yağ miktarının yüksek olması pankreatit olabileceğini düşündürür.

Radyolojik tetkikler:


Ultrason ile pankreasta iltihaplanma olup olmadığı tespit edilebilir. Ayrıca safra taşları da ultrason ile belirlenebilir.

Bilgisayarlı tomografi (BT) pankreastaki iltihaplanmanın şiddeti ve safra taşlarının tespiti amacıyla kullanılabilir.

Endoskopik ultrasonografi ile pankreas ve safra kanallarının içi görüntülenebilir. Böylece kanalların içinde bir tıkanma olup olmadığı belirlenebilir.

Manyetik rezonans görüntüleme ile de safra kesesi, pankreas ve kanallar incelenebilir.

Yorumlar