Supraventriküler taşikardi riskini artıran faktörler

Supraventriküler taşikardi (SVT) kalp hızının birdenbire artması olup kalp çarpıntısı olarak tarif edilebilir. Çocuklarda kalp ritim problemlerinin en sık karşılaşılanı supraventriküler taşikardidir. Supraventriküler taşikardi kadınlarda, özellikle hamile kadınlarda daha fazla görülse de her iki cinste de karşımıza çıkabilir. Supraventriküler taşikardi riskini artıran faktörler vardır ve bunlar aşağıda sıralanmıştır.

Supraventriküler taşikardi risk


Supraventriküler taşikardi riskini artıran faktörler nelerdir?


Yaş:

Supraventriküler taşikardinin bazı tipleri orta yaş ve üzerinde daha sıktır. Yani yaş ilerledikçe supraventriküler taşikardi görülme riski de artar.

Kalp hastalıkları:

Kalp kapak problemleri, kalp yetmezliği, önceden geçirilmiş kalp ameliyatı, kalp krizi, daralmış kalp damarları gibi durumlar supraventriküler taşikardi olması riskini artırır.

Doğuştan kalp hastalıkları:

Kalpte bir problem ile doğmuş olmak kalp ritmini etkileyebilir. Bu durumda da supraventriküler taşikardi olma riski bulunmaktadır.


Tiroid bezi ile ilgili problemler:


Tiroid bezinin aşırı hormon üretimi veya az hormon üretmesi supraventriküler taşikardi geçirme riskini artırır.


İlaçlar:


Öksürük şurupları, soğuk algınlığı ilaçları gibi bazı ilaçlar supraventriküler taşikardi atağına yol açabilir.


Şeker hastalığı:


Kalp damarlarında hastalık ve yüksek tansiyon gelişmesine yol açabildiği için şeker hastalığı da bir risk faktörü sayılabilir.


Uyku apnesi:


Gece uyurken nefes alamam olarak tarif edilebilecek olan uyku apnesi supraventriküler taşikardi geçirme riskini artıran faktörlerdendir.


Uyuşturucu ilaç kullanımı:


Amfetamin, kokain gibi uyuşturucular ve nikotin kalbi etkileyerek supraventriküler taşikardi atağını tetikleyebilir.


Supraventriküler taşikardinin riski nedir?


Tedavi edilmeyen ve sık tekrarlayan supraventriküler taşikardi atakları zamanla kalbi zayıflatarak kalp yetmezliğine yol açabilir. Özellikle kalbinde başka problemler de varsa durum daha da ağırlaşabilir. Supraventriküler taşikardi ayrıca bilinç kaybı ve ölüme de sebep olabilir.


Supraventriküler taşikardinin önlenmesi için neler yapılabilir?



Bir atağın önlenebilmesi için en önemli şey tetikleyicisinin ne olduğunu bilmektir. Böylece bu durumdan kaçınılabilir. Bunun yanında aşağıdaki önlemler fayda sağlayabilir.

Sağlıklı yiyeceklerle beslenmek

Fiziksel aktiviteyi artırmak

Sigaradan uzak durmak

Kilo almamak

Aşırı alkol almamak

Stersi azaltmak

Yeterince dinlenmek

Kullanılan ilaçlara dikkat etmek

Uyuşturucularda uzak durmak

Aşırı kahve içmemek

Sağlık durumunuz ile ilgili notlar tutmak, özellikle Supraventriküler taşikardi atakları öncesi tetikleyiciler açısından ilişkili olabilecek faktörleri, atak sırasındaki belirtileri not etmek de teşhis açısından faydalı olabilir.

Yorumlar