Supraventriküler taşikardi teşhis ve tedavisi

Kalp hızının birdenbire artması olan supraventriküler taşikardi kalp çarpıntısı olarak da tarif edilebilir. Bazen kısa, bazen uzun sürebilecek olan supraventriküler taşikardi beraberinde kalp problemleri olması veya aşırı sıklaşması durumunda kalbi zayıflatarak kalp yetmezliğine yol açabilir. Ayrıca eşlik eden belirtiler sebebiyle kişiyi tedirgin eder. Bu sebeple supraventriküler taşikardi teşhis ve tedavisi önem taşır. Supraventriküler taşikardi teşhisinde bazı tetkikler yapılabilir ve bu teşhis doğrultusunda tedavi seçenekleri belirlenir.


Supraventriküler taşikardi teşhis ve tedavisi için neler yapılır?


Supraventriküler taşikardi teşhis


Supraventriküler taşikardi teşhisi:


Fizik muayene, atak sırasında görülen belirtiler ve fizik muayene sonrası doktorunuz kan tahlilleri ve bazı tetkikler ister. Kan tahlillerinde tiroid bezi ile ilgili bir problem olup olmadığı büyük önem taşımaktadır. Ayrıca kalp ile ilgili bir problem olup olmadığının belirlenmesi için aşağıdaki tetkikler yapılır.

Elektrokardiyografi (EKG): Kısaca elektro olarak da bilinen EKG kalbin elektrik aktivitesi hakkında fikir verir. Göğüs, el ve ayak bileklerine bağlanan elektrotlarla elektriksel aktivite ölçülür. Kısa süren bir işlem olup korkulacak bir yanı yoktur. Sadece göğüs kılları fazla olan erkeklerde elektrotların yapıştırılmasında sıkıntı yaşanabilir.

Ekokardiyogram: Kısaca “eko” olarak bilinir ve kalbin büyüklüğü, yapısı ve hareketleri hakkında fikir verir. Doktorun kullandığı bir aparat ile kalbe ses dalgaları gönderilir ve elde edilen görüntülere göre kalp değerlendirilir.

Holter takılması: Portatif bir cihaz takılarak bir veya birkaç gün boyunca kalbin aktiviteleri kaydedilir. Günlük hayata devam edilirken yaşanabilecek kalp ritim problemleri kaydedilir ve doktor tarafından değerlendirilir.

Stres test: Bazı kişilerde supraventriküler taşikardinin tetiklenmesi için stres veya egzersiz yaptırılır. Stres testi sırasında bir koşu bandı üzerinde yürürken kalp aktivitesi monitörize edilir. Böylece geçirilen atakların bir koroner arter hastalığına bağlı olup olmadığı anlaşılır.


Supraventriküler taşikardi tedavisi


Supraventriküler taşikardi

Ani bir supraventriküler taşikardi atağı geçiren çoğu kişinin bir tedaviye ihtiyacı yoktur. Bu gibi ataklar genellikle nadir olur ve kısa sürer. Ancak sık meydana gelen ve uzun süren supraventriküler taşikardi ataklarında doktorunuz atağın tedavisi için aşağıda adı geçen işlemleri uygulayabilir:

Karotis masajı: Boyunda karotis arterinin ikiye ayrıldığı noktaya yapılacak masaj ile kalbin hızı azaltılabilir. Bu işlemin tecrübeli eller tarafından yapılması gerekir. Bu sebeple karotis masajı doktor tarafından yapılmalıdır.

Vagal manevralar: Nefesini tutmak, buz gibi bir suya kafayı sokmak veya öksürmek gibi uygulamalar ile supraventriküler taşikardi atağı sonlandırmaya çalışılır.

Kardiyoversiyon: Göğüse şok cihazı ile şok uygulayarak kalp çarpıntısı durdurulmaya çalışılır.

İlaçlar: Kalp hızının normale döndürülmesi için doktorunuz size bazı ilaçlar yazabilir. Bu ilaçların doktorun tarif ettiği şekilde ve dozda kullanılması büyük önem taşımaktadır.

Ablasyon tedavisi: Genellikle kasıktaki bir damardan sokulan kateter vasıtasıyla kalbe ulaşılır. Kateterin ucundaki elektrotlar vasıtasıyla kalp dokusunda ritim bozukluğuna yol açan blok ısı, aşırı soğuk veya radyofrekans enerjisi kullanılarak yakılır.    

Yorumlar